62 km

niet bewegwijzerd

Deze route rijgt een 10-tal Nederlands- en Belgiesch-Limburgse dorpjes aan elkaar in een erg variërend landschap. Van Moelingen en Eysden aan de Maas gaat het door een heuvelend landschap, opgebouwd door Maasterassen, waarvan de hoogste variëert van 50 tot 250 meter boven de zeespiegel. De pittoreske dorpskernen bieden voldoende mogelijkheid tot weldoende en verrijkende halten.

Beschijving


Vertrek: Kerkplein 's Gravenvoeren (B)

Met de rug naar het VVV-kantoor rijd je naar RECHTS (westelijke richting), naar Moelingen. Als de lintbebouwing van het dorp 's-Gravenvoeren ophoudt, moet je de Voerenberg over en dan kun je je laten uitbollen tot aan het kruispunt op de rijksweg die van de grens richting Berneau en Battice loopt. Daar moet je oversteken en verderrijden tot aan het volgende kruispunt met aan je LINKERzijde de brug over de rivier de Berwijn. Rijd rechtdoor, het dorp in, en volg de scherpe bocht om het Kerkplein heen. De OL-Vrouwe-kerk van Moelingen heeft een beschermde toren in Maaslandse gothiek. Aan de RECHTERkant passeer je het Vlaams Cultuurcentrum "De Voerpoort". De weg kronkelt nu even tussen de huizen door en leidt over een bewaakte spoorwegovergang naar de brug over de E25-autoweg. Aan de andere kant van het viaduct, voor de weg zicht verder naar de brug over de Maas wringt, moet je een smalle weg naar RECHTS afslaan. Vanaf dat punt zie je, LINKS van je, de voormalige hoeve "De Schans", gebouwd op de fundamenten van het historische Spaanse fort van Navagne en de cementfabriek van Lixhe (CBR).
De rustige landweg voert je voorbij de "muggenhoeve" door de beemden van Laag Caestert. langs een lange dreef en over de rivier de Voer, naar het kasteel van Laag Caestert. Dit is toegankelijk voor wandelaars.
Nog wat verder kom je in de dorpskernen van Eijsden. Je steekt er een dwarsstraat over (volg de plaatjes "Maasdalroute"), door de Kerkstraat, en op het einde van het kerkplein rijd je naar LINKS. Voor je stroomt de Maas. Aan de T-kruising moet je naar RECHTS afslaan en zo rijd je langs de Maas en voorbij een kleine jachthaven. De weg loopt tussen de boomgaarden en weiden door tot op een T-kruising met LINKS de toegang tot het Dagstrand Eysden. Rijd daar naar RECHTS ("Maasdalroute" volgen) en over het kruispunt naar de dorpskern van Oos-Maarland. Draai onmiddellijk naar RECHTS en dan weer naar LINKS, door de Dorpstraat, en na 100m de Parrestraat in, naar LINKS. Je kronkelt nu met de weg mee tot over de spoorweg en daarna gaat het verder tussen het weiland en de boomgaarden door.

Bij een volgende T-kruising, met aan de overkant een moderne, open kapel, moet je naar RECHTS (pas op: de Maasdalroute volgt hier naar LINKS). Bij de volgende T-kruising zie je RECHTS de spoorwegovergang maar jij moet even naar LINKS en dan de tweede straat (na ongeveer 200m) naar RECHTS, de Spoorwegstraat in. Na nog eens 800 meter rijd je langs de spoorweg op. (aan je RECHTERkant). Als je weer aan een T-kruising komt, moet je naar LINKS afdraaien en rijd je op het “verplichte” fietspad tot aan de kruising met een drukke rijksweg. Daar staan heel wat wegwijzers, Jij moet in elk geval naar RECHTS, naar de wijk “Mariadorp”. Voorbij de moderne kerk van Mariadorp, aan je RECHTERzijde, draai je met de weg mee die je over de autoweg E25 leidt. Na dat viaduct draait de weg RECHTS weg, maar jij moet in die draai een smalle weg (verboden voor auto’s) naar LINKS inslaan, richting Mesch. Op een kruispunt (met een groot kruisbeeld) moet je straks naar LINKS, maar eerst maak je  best een ommetje door het kleine dorp met zijn gave Romaanse kerk.

Je rijd dus naar RECHTS, voorbij het kerkplein, via de Grijze Graaf, de Bovenstraat en de Klokkestraat, tot je terug op het kruispuntje aankomt.
Nu volg je de aangegeven richting St-Geertruid (5km) en Mheer (7km). De eerste km is bergop en daarna gaat het geleidelijk op en af over een afstand van 2 km. Blijf deze weg (ook aangegeven als “Mergellandroute” – bruine schildjes) volgen in de richting van St-Geertruid. De weg gaar bergaf door Moerslag tot aan een T-kruising. Daar sla je RECHTSaf. Na nog 1 km bergop kom je in St-Geertruid uit op de Julianaweg met LINKS van je de kerk, een bouwwerk uit de elfde eeuw. Haar oorspronkelijk Romaanse en later gotische uitstraling heeft ze door al die eeuwen heen weten te behouden. Een bezoek aan deze kerk is meer dan de moeite waard. Een vier eeuwen oud beeld van St-Eligius en een Reaissance-altaar uit 1646 vormen de juwelen van het interieur. Volg naar LINKS, maar sla onmiddellijk terug een smalle straat in naar RECHTS (de Dorpstraat).
Zo kom je aan het VVV-kantoor van VVV Mergelland en het museum “Limburg in Miniatuur”, waarin je een negentig kerken, kastelen, hofsteden, vakwerkhuizen en een brouwerij kunt bewonderen die op schaal getrouw werden nagebouwd. Voor het VVV-kantoor moet je de Libekerstraat naar RECHTS nemen tot je 100m verder terug op de rijksweg aankomt. Daar moet je naar LINKS (richting Mheer. Na ongeveer ½ km moet je een smalle weg LINKS inslaan, richting Bruisterbosch. Van op de straat is in het begin van die weg de plaat “Herkenrade” zichtbaar. Daar moet je eerst tussen wat huizen door, maar je bevind je even later in het veld en tussen de laagstamaanplantingen en hagen. Na 2 km kom je aan een T-kruising. Daar volg je de weg naar RECHTS in de richting van Banholt. 1 km verder, bergop-bergaf, ben je d’r.

Bij de eerste splitsing van de weg draai je naar LINKS mee in de richting van de eigenaardige kerktoren (met zadeldak) en de reusachtige, traditionele mei-den. Aan die den sla je RECHTSaf, richting Mheer (2km). Daar kom je uit aan de kerk met daarachter het prachtige kasteel en LINKS op het plein de majestatische kastanjebomen. Op de T-kruising voor de kerk draai je nar LINKS, richting Noorbeek (2km) en bergaf door het dorp. Na 1 km klimmen bevind je je op een hoogste van waaruit je prachtige vergezichten hebt. In de diepte bemerk je de St-Brigidakerk van Noorbeek (een bezoekje overwaard) met de bijhorende mei-den. Als je vanuit Mheer, na 1 km, boven op de helling komt, kan je een smal weggetje naar RECHTS inslaan, tussen de laagstamaanplantingen door. Na ca. ½ km kom je op een klein kruispuntje. Volg hier de weg RECHTDOOR. Deze draait onmiddellijk een holle berm in en gaat daar over op een aarden weg met silexgruis. Het gaat bergaf tot je buiten het bos in een open vallei komt, het domein van Altenbroek. Laat de inrijpoort van het kasteel LINKS liggen en rijd op de geasfalteerde weg rechtdoor. LINKS ligt de Molenhoeve. Na een goede km vanaf  de poort kom je op de verkeersweg vlak voor de dorpskom van “s-Gravenvoeren uit. Daar draai je naar RECHTS het dorp in en het kerkplein op.